Karantene pizza og ramsløk purré/pesto

Våren er i annmarsj og vi kan så smått begynne å gå ut og plukke noen ville vekster i naturen igjen. Hver vår kryr det av spirer og skudd som er spiselige, det er mye å velge i naturens spiskammer. Vi forbereder oss litt med noen forslag til å bruke ramsløken.

Ramsløken er kanskje den mest populære nytteveksten vi har i Norge, og den er jo utrolig god på smak. Ulik all annen løk og nok norges gourmetløk nr.1 for mange. Du finner ramsløken i fuktige skoger, både løv- og barskog helt opp til Trondheim og flekkvis lengre nord. Let spesielt i skogsområder hvor du vet det renner bekker. Mer informasjon finner du her.

I disse karantenedager som vi alle sitter inne i redene våre og kanskje ikke kan gå på butikken så ofte, så får vi ta det vi har og lage noe godt ut av det.

Vi kom hjem fra Nepal for 2 uker siden og nå begynner det å bli litt slunkent i kjøleskapet… Men her hos Onkel Troll har vi et par glass med Rampeløk (ramsløkpesto) stående fra i fjor. Dem kan vi bruke til litt av hvert. Når ramsløken kan plukkes kan du lett lage en purré eller pesto selv, eller kjøpe et glass eller to av oss.

Ellers har vi litt cremé fraiche, ost, tomat, løk og paprika, samt noen litt gamle lomper. Hva kan vi lage da? Lompepizza!! Kjempe enkelt og godt. Du kan også bruke tortilla lefser, libra brød eller bake en skikkelig pizzabunn. Men vi skal bruke rester, idag altså lomper.

Vi begynner med å røre ut 1-2 teskjeer Rampeløk i litt cremé fraiche sammen med litt salt og nykvernet pepper. Dette skal vi smøre pizzabunnen med for en lysegrønn pizza. Så skjærer vi grønnsakene i tynne skiver og river osten.

 

Varm opp ovnen til 220 grader, gjerne med en pizzastein på nederste rille. Når ovnen (og pizzasteinen) er god og varm gjør vi klar pizzaene. Smør bunnen med ramsløk og cremé fraiche blandingen (hvis du bruker lomper eller tortilla lønner det seg å ha et tynt lag så ikke pizzaene blir vasne). Legg på litt tomat eller andre grønnsaker og strø over sparsommelig med ost.

Pizzaene blir fort ferdig, bare 4-5min. så følg med så de ikke blir svidd. Variasjonsmulighetene er mange, det spørs bare på hva du har i kjøleskapet.

 

Print Recipe
Ramsløk purré/pesto
Forberedelse 10 minutter
Porsjoner
glass
Ingredienser
Forberedelse 10 minutter
Porsjoner
glass
Ingredienser
Instruksjoner
Ramsløk purré:
  1. Alle ingrediensene kjøres til en glatt purré i foodprocessor og fylles på sterilt glass.
  2. Etterfyll et lite lag med olje på toppen for best holdbarhet.
For pesto legger du til:
  1. Bruk samme ingrediensene som i purré.
  2. Legg til 30-40g ristede pinjekjerner.
  3. Tilsett litt flytende honning (kan sløyfes, men runder av smaken på en fantastisk måte).
  4. Alt kjøres til en glatt purré i foodprocessor og fylles på sterile glass.
  5. Etterfyll et lite lag med olje på toppen for best holdbarhet.